Surfer du nettet etter et godt brett til en fornuftig pris, men finner bare  brett over 12K + åre til 3,5K?
Du har sikkert vert innom finn.no  og alle etablerte nisje forhandlere, og synets det er for dyrt å bruke langt  over 10 tusen for å teste en sesong om dette er noe for deg.
Du har sikkert søkt rundt ditt område etter en plass du kan demo, brett og årer, men finner bare «Aqua Marina» brett til 2500 kr. De fleste av billigmodellene er beregnet til barn.

Da har jeg noen ord til deg: Har vert der selv, og har flere råd til deg.

Om du har hatt kajakk før, så har du vert gjennom denne prosessen, og du vil sikkert få en litt bedre opplevelse enn første gangs kjøpere.
Brettene er lettere å håndtere enn kajakk, og du vet litt mer hva du vil ha.
Ikke forsøk med kompromiss på det du virkelig ønsker. Du vet innerst  inne hva du vil bruke brettet til, og vet det ikke finnes ett brett som kan brukes av hele familien.
Ditt spørsmål er mer i gaten, vil de nye Isup brettene være like bra som glassfiber brettene? Det enkle svaret er nei.
Forskjellen mellom mine isup/ glassfiber  touring brett (12,6 touring fra Starboard) er stabilitet. Med mer stabilitet blir pådraget i åretaket bedre og dermed glir en bedre.
Isup tar ikke plass (100L sekk) men for å være ærlig så blir du dritt lei av å pumpe det opp, så det ender med at du har det oppblåst lengre og lengre tid av gangen.
Når jeg har med meg en kompis på tur, gir jeg han glassfiber brettet og den beste åren, dette er da for at jeg innbiller meg at det nuller ut forskjellen mellom oss.
Grunnen er at glassfiberbrettet oppleves mer stabilt pga profilert bunn og en avansert bau (mer tilgivende ved bølger) Da tørr han å dra på litt mer.
Åren er energi overføringen fra kroppen til «farten» i vannet.  En tung aluminiums åre skal løftes flere tusen ganger og profilen på bladet skal «gripe» fast i vannet og skubbe deg frem.
Derfor holder han en ut lengre og turopplevelsen blir bedre.

Det første du må vurdere er om det skal være noe du skal trene med, eller om det skal være en leke for hele familien.
Om du vurderte et lite øyeblikk, på om noen i familien skal få prøve, så sier jeg et As Strong As Possible brett eller ISUP.
I tillegg må du vurdere om du skal  ut når det er litt bølger eller bare når det er flat sjø. Dette avgjør type brett. (touring eller alloround)
Skal du ha med deg et barn eller hund så er det alloround brett helst med softdekk.

Om du vurderer å padle litt sammen med kajakker så «må» du opp på en 14 fot Touring  da den glir litt bedre.
Her er det kanskje et spørsmål om du bør velge racing  og smalere en 30″ i tillegg.Dessverre er dette ofte brett som er veldig dyrt og du bør da også vurdere å oppgradere åren også.
Nytt for 2021 er Starboard Generation 14 fot,  dette skal jeg teste opp mot denne påstanden. til 13 K, kontra 29 K, håper jeg dette brettet løser alle oppgavene, som reklamert for.

Jeg oppgraderte åren før jeg oppgraderte brettet. Dette ga meg en ny opplevelse og begynte med en gang å spare til nytt brett.
Jeg vurderer selv et racing brett på 14`* 26″ for trening der fart/distanse er målet. Om ikke Generatioen løser oppgaven.
For å vise til forskjellen dette representerer, så er et 10,6`* 33 en Mtb sykkel fra 1990 og 14`*22,5″ en Tour de France racer -sykkel ny av året.

Litt om de etablerte forhandlerne og hvorfor prisene går fra superbillig til svin-dyrt.
De billige brettene blir kjøpt inn på spekulasjon, og videresolgt til sportskjeder og båt forhandlere (lite seriøsitet).
Det er så som så med reservedeler og kan være vanskelig å reklamere på om det er noe som er feil.
Åren er som regel dårlig, og det er liten mulighet til å oppgradere.

Over til nisje forhandlerne med med kvalitet både på kunnskap og utstyr.
Det koster for kvalitet…. ikke kast bort tiden (til hverandre) med å  detalj sammenligne rimeligere brett med et dyrt et.
Bruk heller tiden på hva har du på lager/ hvilket produksjons år har brettet og når du har fått svar på det , vurder om modellen er passende for deg.

Vurder om du bør forhåndsbestille til neste sesong Fordi nisje forhandlerne må gjøre som  store sportskjeder, kjøpe en  hel kontieiner fra andre enden av jorden.
De må bestille fra oktober til desember året før,(ofte betale et depositum) og tippe hvor mange brett de får solgt av hver modell.

Sup ligger under seilbåt foreningen ??  i Norges idrettsforbund . Burde heller lagt under roere?
Her er en mulighet for hvem som helst til å starte en egen idrettklubb underlagt din lokale seilbåt forening.
Med litt arbeid kan det søkes på midler og lages en egen medlemskontingent for en større gruppe mennesker (som kan til sammen finansiere X antall brett)

Om du er i Ålesund distriktet kan du leie brett hos meg (10 utleiebrett)
Har også muligheter til å formidle brett og årer
Trene sammen (leter etter en makker).